Šupy z naparených zemiakov

Pri spracovaní zemiakov na hranolky, zemiakové pyré, škrob a iné výrobky vznikajú cenné sekundárne produkty, ako napr. šupky z naparených zemiakov. Zemiaky sa pri dodaní okamžite umyjú a ošetria parou. Naparením sa šupka uvoľní. Šupka a časť škrobovej vrstvy priamo pod ňou sa potom odstráni kefovaním. Spracovaním v pare sa škrob rozpúšťa. Na konci procesu sa šupky veľmi jemne pomelú (kaša) a homogenizujú sa na tekuté šupky z naparených zemiakov. Tento produkt uvádza na trh Beuker pod názvom „šupy z naparených zemiakov”. Obsah škrobu závisí od kvality zemiakov a výrobného procesu.

Charakteristika

Šupky z naparených zemiakov podrobne skúmala ID TNO Tierfutter v Lelystadte. Štúdie na ošípaných ukázali, že škrob v šupkách z naparených zemiakov je ľahko stráviteľný. To znamená, že škrob je v šupkách z naparených zemiakov dobre rozpustený. Skúmaný bol aj proces fermentácie šupiek z naparených zemiakov. Produkt sa rýchlo fermentuje prirodzeným spôsobom. Kyselina mliečna je produktom fermentácie, ktorý rýchlo znižuje hodnotu pH produktu. Nízka hodnota pH v žalúdku ošípanej podporuje stráviteľnosť a antimikrobiálny účinok. Okyslené krmivo, na začiatku tenkého čreva, stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov pankreasom. Tento má pozitívny účinok na trávenie celej kaše (vrátane doplnkového krmiva). Šupky z naparených zemiakov sú základnou zložkou pre mnohé kašovité kŕmne dávky. Šupky z naparených zemiakov sú dôležitým zdrojom škrobu a okrem toho prispievajú k homogénnosti kaše a premixu.

Doporučené dávky

Šupky z naparených zemiakov môžu byť do kŕmnej dávky zaradené na základe sušiny:

Odstavčatá

(do 25 kg)

Predvýkrm

(25 až 45 kg)

Výkrm

(45 až 115 kg)

Prasnice

až 5 %

až 7,5 %

až 15 %

až 20 %

  • Vyššie uvedené údaje sú percentuálne podiely miešania a v každej prevádzke závisia od kvality a zloženia ostatných zložiek kŕmnej dávky, a od situácie v prevádzke.

 

Skladovanie

Šupky z naparených zemiakov sa podrobia prirodzenej fermentácii, čím hodnota pH klesne pod 4,0. Vytvorené organické kyseliny sú tak pre stabilitu skladovaného produktu priaznivé a majú trvanlivosť do 12 mesiacov. Produkt sa musí uložiť vo vodotesnom, voči kyselinám odolnom sile alebo betónovom bunkri. Miešadlo nie je potrebné. Pre hygienické kŕmenie ošípaných kašovitým krmivom a pre prevenciu kvasenia v silách, mixéroch a potrubiach je potrebné pravidelné čistenie síl, mixérov atď. Uvoľňovaním škrobu počas šúpania zemiakov sa zvyšuje viskozita produktu, čo zasa ovplyvňuje prečerpávanie. Viskozita šupiek z naparených zemiakov sa môže znížiť pridaním enzýmov; prečerpávanie sa zlepší.

Sušina

Počas skladovania šupiek z naparených zemiakov dochádza k fermentácii. Prítomné sacharidy sa menia o. i. na kyselinu mliečnu a octovú. Tieto unikavé mastné kyseliny (UMK) prispievajú k výživovej hodnote krmiva. Počas analýzy sušiny sa tieto zložky odparujú. Pri opakovaní skúšky bude sušina šupiek z naparených zemiakov nižšia. Navrhujeme preto používať uvedené percento sušiny.

Stiahnúť Šupy z naparených zemiakov.pdf

Tieto webové stránky používajú súbory cookies na zlepšenie našich stránok pomocou vašich skúseností. Ak pokračujete, súhlasíte s používaním súborov cookies. Ďalšie informácie nájdete v našich pravidlách súborov cookies.